JOR web LOGO transparent bground gsr-logo-no-keyline Select LOGO

Case Study : Ships in a row

By Jor Property Ltd, Jul 27 2018 04:44PM

Clarksons Platou’s Aberdeen office Manager got in touch to ask us to review their reception area in their Shiprow office with a view to making it more up to date and brighter. With Clarksons Platou being a FTSE 250 company they wanted a reception area to reflect that status.

The brief was to make the area lighter alongside reflecting what the business actually entailed. Their head office in London has vessels presented in glass display boxes and this approach was adapted to suit the area that they were to be displayed in. During the design development with the client the idea of utilising suspended vessels in glass boxes was incorporated into the reception dividing walls.

Thanks to: Clarksons Platou, Westend Glass & Glazing, BSP Timber, Duotool

BEFORE:

Former bubble tanks within Walnut veneer panelling.

BEFORE:

View through reception doors into main corridor area.

BEFORE:

View of both bubble tanks and reception doors from the corridor side.

DURING:

Walnut panelling removed exposing timber frame and drainage that supported former bubble tanks.

DURING:

In view on right hand side is the retained walnut veneer panelling for storage cupboards.

DURING:

Note protective floor covering down in all required areas ensuring reception and corridor still accessible whilst works progress.

DURING:

Right hand side tank fully removed and aperture cut for new display case.

DURING:

Carpets cut to allow for increased partition width.

DURING:

The pelmet above the partition required an increase in size.

DURING:

Increased partition width before sheeting.

DURING:

Electrical supply of display lighting being upgraded.

DURING:

Outer view of right hand display opening. Note the top line of display is adjacent in careful consideration to the artwork.

DURING:

Ply header on framework allowing secure fixing of suspension tracks.

DURING:

Ply base allowing for even weight distribution of the proposed glass boxes.

DURING:

JOR warning signs which were located throughout the office area. Also note the clean work area as the office was still active.

DURING:

Patch filling of area previously inhabited by the bubble tank.

DURING:

One of the vessels to be displayed in it’s previous home. We surveyed the model to establish how to suspend in the display boxes.

DURING:

Finished opening progressing.

DURING:

Preformed plastic channels installed to receive LED display lighting.

DURING:

Work progressing late into the evening.

DURING:

Both openings created and awaiting plaster finish.

DURING:

Electromagnetic locks were removed as these had become problematic over time.

DURING:

Floor aspect of the electromagnetic locks, also to be removed.

DURING:

New skirtings moulded to match existing finish.

DURING:

The openings are plastered awaiting further decoration. Note the cleanliness of both reception and corridor.

DURING:

Lock apertures have been filled.

DURING:

First view of LED display lighting installed.

DURING:

Aspect two of the illuminated opening.

DURING:

Note how neatly the LED strip fitted into the plastic channel.

DURING:

The view from the corridor of the LED strips in place. Note the required warning signage.

DURING:

Prior to and during transit one of the model vessels was broken in multiple places. JOR offered their services to piece together the model and make it look like new.

DURING:

Some of the affected pieces and future jigsaw puzzle.

DURING:

Damaged heli-deck.

DURING:

First glass box in place, awaiting installation of suspension track and placement of model which is just visible in the bottom left hand corner.

DURING:

Special fixings prior to installation of closing panel of glass. Note the small tolerance for error in placement of the glass box.

DURING:

First of the suspension tracks installed with hanging fitments to allow two vessels per box.

DURING:

Close up of display lighting and suspension tracks.

DURING:

Some rather pleasing reflections made by the LED display lighting.

DURING:

Careful positioning of the glass doors to be fitted to the boxes upon completion of the vessel hanging.

DURING:

First two vessels suspended and level in the left hand display box.

DURING:

Aspect from reception side.

DURING:

Right hand box prior to installation of boats showing the pre cut slots in the head of the glass to allow positioning of the suspension tracks.

COMPLETE:

The original intention of having two vessels per display case is still an option however due to a shortage of appropriate vessels it was decided to put one per case until the further two were available.

Whilst waiting for additional boats to arrive at Clarksons Platou, a large client meeting was organised.  JOR recommended changing the display to one vessel in each box so that both displays were equalised.  This was agreed with Clarksons Platou and it is fair to say the temporary change was well received by the visitors.  JOR’s constant liaising with Clarksons Platou management ensured a smooth working relationship, the chance to adapt the display, and satisfactory completion of the project.

COMPLETE:

The first vessel looks very much at home suspended in it’s new berth.

COMPLETE:

The completed finish meets with the design brief of making the reception more transparent and bright.

COMPLETE:

The second vessel in it’s new home whilst on loan to Clarksons Platou.

COMPLETE:

The newly installed boat back from it’s dry dock repairs.

COMPLETE:

Detail showing the suspension cable looped through the forward thruster.

COMPLETE:

View from corridor of the completed installation showing the continuity of lines of the artwork displays.

COMPLETE:

Other aspect showing the intended protrusion of the display box to give it more impact.

From start to finish JOR were conscious of working with Clarksons Platou to create a reception area that not only reflects their work but goes beyond expectations with everything from basic joinery to fine tuning of finishes and even model repairs. Both client and JOR were more than pleased with how the finished article looks knowing that we still have another two vessels to install at some stage in the near future that will further enhance the display.

Add a comment
* Required
RSS Feed

Web feed